5 Mayıs 2007 Cumartesi

Utanç Duvarı Hakkında

Utanç Duvarı sitesi Türk blog camiasında gerçekleşen izinsiz içerik kopyalama ve kaynaksız alıntı yapmanın önüne geçmeyi hedefleyen bir oluşumdur. Bu sitede, içeriğinizi izinsiz aldığını düşündüğünüz blog yazarlarının alıntı yazıları ve sizin yazmış olduğunuz orjinali link verilerek ekran görüntüsü olarak yayınlanacaktır. Internet ortamında bir yazının orjinalliğini kanıtlamak güç olduğundan bu site kimseyi suçlama amacı taşımaz. Sitenin temel amaçları :

- bilinçli olarak yapılan fikir hırsızlığının önüne geçmek,
- bilinçsizce başkalarına ait siteler, forumlar ya da kendilerine gelen e-postalar aracılığıyla ulaşan yazıları alıntı yapmadan bloglarında kullanan insanları uyarmaktır.

Eğer siz de kendinize ait içeriğin izinsiz olarak kopyalandığını düşünüyorsanız; bize orjinal yazının internet adresiyle izinsiz olarak kopyaladığını düşündüğünüz kişiye ait yazının internet adresini gönderip, izinsiz kopyalanan içeriğin ve sizin orjinal içeriğinizin ekran görüntüsünü kaydederek e-mailinize ekleyip ve şikayetinizle ilgili kısaca bir açıklama yazarak utancduvari@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. Şikayetiniz moderatör onayından sonra yayına alınacaktır.

Burada bulunan içerikler haklarını arayan blog yazarlarının şikayetleri olarak kabul edilmektedir ve kanunlar nezdinde herhangi bir resmi suçlama niteliği taşımamaktadır. Şikayette bulunan blog sahipleri gibi şikayete maruz kalan blog sahipleri de bizimle e-posta yoluyla iletişime geçerek şikayet yazısının alt kısmına kendi cevaplarının eklenmesini sağlayabilirler. Ayrıca konuyla ilgili görüşlerini belirtmek için herkes yorum da bulunabilir.

26 yorum:

admin dedi ki...

ilgilendiğiniz için teşekkür ederim gerçekten çok can sıkıcı bir durum fakat Allahtan kopyalayan kişi ile daha sonra konuşma imkanı bulabildiğim için kendisi anlayışlı davranarak http://danteloya.blogspot.com adlı sitemin kopyasını iptal etmiştir. Kendisine teşekkür ederim. Fakat karşımızdaki kişi her zaman bu kadar anlayışlı olmayabilir.

Mert dedi ki...

Arkadaslar utanc duvari projesi icin utancduvari@gmail.com adresini aldim ve bloga her yorum gelisinde veya utancduvari@gmail.com adresine atilan her epostanin bir kopyasi da sizin kendi eposta adreslerinize gonderilecek sekilde ayarladim. Bu da bu ayarlari test etmem icin bir deneme mesajidir :)

Unknown dedi ki...

Bence bu sitenin amaci bilincsizce kopyalayanlari uyarmak olmamali. Zaten eposta ile uyarildiginda iyi niyetli olanlar kopya yazilari kaldirirlar. Sitenin adi utanc duvari, utanilacak seyler yapanlari koymaliyiz buraya.

Buraya bir yazi koymadan once biz de bir eposta atip su tarihe kadar yazilari kaldirmazsa utancduvari'na girecegini soylemeliyiz. Bunun icin standard bir eposta olusturabiliriz.

Berkelenyum dedi ki...

evet bugun benim yazıları rontgen cihazı gibi kopyalayan birini uyardım kaynak olarak benim sitemin ismini yazdı sonrada ben daha yeniyim gibi laflar etti ama benim için ınandırıcı olmadı bu sözler en azından laftan anlamayanlar için bir tehşir yeri olacak burası hiç olmassa burada kendi hakkında yazılanları okurda utanır fikrini değiştirir diye düşünüyorum

Mert dedi ki...

@daginikkafa: cok mantikli bir fikir, standart epostayi dusunmeye baslayalim hemen :) Tahminim,

Merhaba,

Siteniz hakkinda utanc duvarina izinsiz veya kaynak gostermeden baska bloglarin iceriklerini yayinladiginiza dair bir uyari geldi.

Uyarinin detaylari su sekilde;
....

Utanc duvari bu tur kaynak gosterilmeden veya izinsiz kopyalanan iceriklerin onune gecmeyi hedefleyen bir olusumdur.

Eger bir hafta icerisinde gerekli kaynaklari gostermediginiz veya izinsiz alinan icerikleri silmediginiz takdirde bu konu utanc duvarinda listelenecektir.

Saygilar,
Utanc Duvari

@yengec: evet ilk amacimiz uyarmak ve daha sonra uyarilara kulak asmayanlari teshir etmek olmalidir.

Berkelenyum dedi ki...

@mert bence bir hafta çok 3 gün yapalım şunu =)

Mert dedi ki...

eheh evet haklisin bir hafta beklemek fazla 3 gun olsun :)

Kristin Reçber dedi ki...

harika bir fikir bu, hoş ben yazımı alan kişilere kendim ulaşıp yasal işlem yoluna gideceğimi söylediğimde sorunu çözüyorum, çünkü tastik alıp, yasal tedbir almadan yazıyı nete eklemek zaten hırsızlığa davetiyedir. Fakat lafımı dinlemeyen olursa artık yasal işlemden önce "sizi utanç duvarı"na vereceğim diyeceğim eheh :)

inte dedi ki...

Çok polemik çıkacak burda gibi geldi bana:)
Kapıya birkaç koruma mı koysanız ne yapsanız?

Berkelenyum dedi ki...

birşeycik olmaz karakol yakında =P

Mert dedi ki...

@christine: evet genelde sorun uyariyla cozulebiliyor, utanc duvari ise uyaridan anlamayanlar icin bir alternatif olacak sanirim

@inte: cok polemik olursa bu da en azindan bu konun yaygin olarak tartisilmasini saglar ki bu da iyi birsey.

@yengec: :)

Adsız dedi ki...

hızlı bir şekilde blogumuzda yazılanları kontrol edebileceğimiz bir site ya da sistem var mıdır? tamam google işe yarıyor ama 150 tane yazımı teker teker cümle kopyalayıp aratarak kopya bulmaya çalışmak biraz zahmetli geliyor..

Adsız dedi ki...

Zamanında düşündüğüm ama faaliyete geçiremediğim bir proje olmuş güzel valla beğendim devamı gelirse çok güzel iş çıkartılacak inanıyorum.

Mert dedi ki...

@ufubo: blogger da backlink özelliğini aktif yaparsanve senden izinsiz birisi yazını kopyalayıp sana bağlantı vermişse bunu görebilirsin. Bunun dışında bildiğim otomatik bir sistem yok neyazık ki. Belki Google alerts kullanarak bir sistem oluşturulabilir.

@Yusuf Ozan: çok teşekkürler

yakuter dedi ki...

Merhaba Mert,

Bu güzel projende seni sonuna kadar destekliyorum (bkz. Merhaba Utanç Duvarı)

Bu şekilde organize bir siteye ihtiyacımız vardı ve Utanç Duvar'nın bu eksiği kapatacağına inanıyorum. Şimdilik uygulamalarda eksiklik olabilir ama biliyoruz ki zamanla sistem ve yapı oturacak ve her şey rayına oturacaktır.

Bu güzel girişim için tekrar teşekkürler

Adsız dedi ki...

Harika bir proje! tum iyi niyetli blogcular adina tesekkurler, kolay gelsin.
www.blogcu.com/blogdenizi

Bu arada, utanc duvari bannerleri var ise bir cok arkadasin blogunda yer vrip destekleyecegine eminim.

Adsız dedi ki...

mesela birisi biryerden ç/aldığı yazıyı yayınlayıp ardından yazıyı kendi yazmış gibi aldığı kişiyi şikayet ederse bunu nasıl ayırd edeceksiniz.(tarihini yazıyı aldığı yerin öncesine ayarlayabilir ne de olsa) ?

Adsız dedi ki...

surda destek gorselleri mevcut

Kedibey dedi ki...

bundan sonra kopyalıyanın canı cıksın emı=)

harundemırbas
http://h-demirbas.blogspot.com

Adsız dedi ki...

çOK kOMİK bİŞEY yA bU =))) hİÇ mİ kENDİLERİNE aİT fİKRİ yOK bU vATANDAŞLARIN dA bÖYLE sAÇMA sAPAN cOPY pASTE oLAYINA gİRİYORLAR aKLIMI kURCALAYAN eN bÜYÜK sORU iŞARETLERİNDEN bİRİDİR sENELERDİR. tAMAM yAZIYI oNAYLIYORSUNDUR, bEĞENMİŞSİNDİR aNLADIK oK. bARİ kAYNAK bELİRT bE kARDEŞİM =))) tOPYEKÜN hAYIR dİYORUM bEN dE bU sAHTECİLİĞE!

www.pozitiftercih.com dedi ki...

utanç duvarı sayfası wiki tarzında olsa daha başarılı olur görüşündeyim
--------
zoho online ofis çok güzel bir wiki sayfafı hazırlama imkanı sağlıyor.. gerçi böyle wiki hizmeti veren bir çok site var ama zoho bana güvenilir geliyor.. tabi bir de kendi swerverin üzerinden de barındırabilirsin..

www.pozitiftercih.com dedi ki...

mert abicim zohoyu kurcalarken gördüm page creator diye bişi var.. sayfa-form tasarlayabiliyorsun.. bir örneğini www.psiko-ilan.com da kullandım.. sende utanç duvarı için benzer bir form jtasarlaya bilirsin maiileri sürekli kontrol et ekle takip et olayından kurtulursun.. bir de pratik olarak sayfabıb fotosunu almak için thumbalizr.com sitesi var süper bir hizmet

PuCCa dedi ki...

hiii, bu ne ürkünç bi site Allah bizi buralara düşürmekten korusun :P

cimcime dedi ki...

Güzel blogunuza, maydanoz blog topluluğu arasında tanıtımı için bir sayfa ayırdım, selamlar.

Adsız dedi ki...

Çalmadan web sitesi yapıyorum diyen yalan söyler biraz dürüst olun hanginiz çalmıoyrsunuz?

gülcan dedi ki...

Bem ve blog arkadaslarimin resimlerimiz tariflerimiz iftar sofram dahil bir cok resmim lerimi izinsiz sayfasinda yayinliyor bir cok kez resimlerimin altina yazdim bunlar bana ait izin vermiyorum diye hirsiz hic ama hic utanmadan devam ediyor .Resimleri tariflerin üzerlerine tikladiginizda göreceksiniz üzerlerinde isimlerimiz yayinliyor .ne yapabiliriz yardimci olursaniz seviniriz sevgiler gülcandan http://www.resimliyemektarifler.com/ hirsizin adresi